infopunkt

ŞOC LA AHC DUNĂREA CĂLĂRAȘI!TREI JUCĂTORI AU FOST TESTAŢI POZITIV CU COVID-19

„Cultura Europei — aproape de tine”

Comisia Europeană a lansat „Cultura Europei — aproape de tine”, o campanie pe platformele de comunicare socială, axată pe turismul cultural durabil. Pe lângă siturile și inițiativele culturale din întreaga Europă, această campanie va promova redescoperirea numeroaselor comori ale Europei — atât cele naturale, cât și cele culturale.

NOI MĂSURI DE RELAXARE DE LA 15 IUNIE

Se vor redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădinițele și afterschool-urile. Nu va mai fi nevoie de izolare pentru românii care vin din anumite țări

FĂRĂ RESTRICŢII LA GRANIŢE!

UE: Țările membre trebuie să renunțe la toate restricțiile impuse la graniță, până la 30 iunie.

SE REDESCHID TERASELE

Începând cu data de 1 iunie se redeschid terasele, vor putea sta maxim 4 persoane la o masă.

Românii pot merge în Grecia din 15 iunie

Alături de 18 state, în majoritate europene, România se numără de joi printre țările care pot trimite turiști în Grecia, din 15 iunie. Ministrul grec al turismului a precizat că vizitatorii nu trebuie să se testeze în prealabil. Sunt înlesniri menite să resusciteze turismul, în mare suferință peste tot în lume.

Răspândirea noului coronavirus nu e asociată cu temperatura sau latitudinea

Un studiu publicat în Jurnalul Asociației de Medicină din Canada arată că temperatura și poziția pe planetă nu pot fi asociate cu răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă închiderea școlilor și a locurilor publice a avut efecte pozitive. Dr Peter Jüni, de la Institutul pentru Sănătate Publică, Management și Evaluare al Universității din Toronto, co-autor al studiului, afirmă că acesta furnizează argumente importante în favoarea măsurilor adoptate la nivel global, după cum o demonstrează datele colectate de la 375.600 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 din 144 de zone geopolitice de pe toate continentele. Metoda de studiu a presupus compararea datelor colectate la distanță de o săptămână (20-27 martie), fiind luați în considerare, pentru a determina influența asupra evoluției cazurilor, factori precum latitudinea, temperatura, umiditatea, măsurile de închidere a școlilor și de limitare a adunărilor publice care erau active în perioada 7-13 martie. Rezultatele studiului sugerează că măsurile de distanțare fizică au avut o influență mare în evoluția pandemiei, în timp ce condițiile meteo au contat foarte puțin. Variația umidității a fost singurul factor de mediu care a putut fi asociat cu răspândirea bolii, însă într-o foarte mică măsură. „Vara nu va face să dispară această boală” a afirmat și prof. Dionne Gesink, epidemiologist la Școala Dalla Lana pentru Sănătate Publică și co-autor al studiului. „Este important ca oamenii să știe asta. Pe de altă parte, cu cât mai multe măsuri de siguranță pentru sănătate publică au fost instituite, cu atât mai mare a fost impactul în privința încetinirii răspândirii bolii”. Autorii studiului menționează ca limitări ale acestuia diferențele dintre zonele de colectare a datelor cu privire la practica testării, precum și imposibilitatea estimării dimensiunilor reale ale pandemiei. Cu toate acestea, rezultatele studiului pot determina conturarea unor decizii potrivite în privința măsurilor de luat în continuare pentru siguranța publică.

Campania „ARTĂ = UMANITATE” scoate Constanţa din izolare

Autoizolarea şi distanţarea socială – două noţiuni care ne-au fost impuse brutal de realitatea imediată – funcţionează la nivel comunitar în sensul restricţiilor impuse de starea de urgenţă, însă nu se aplică spiritualităţii şi empatiei. Acesta este motto-ul profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Arte, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, care au decis că ARTA poate fi liantul dintre dvs., spectatorii fără de care ei nu ar exista, şi cei care se află în prima linie a bătăliei împotriva COVID-19, personalul medical constănţean. Astfel s-a concretizat Campania „ARTĂ = UMANITATE”, un demers umanitar prin care cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Arte, alături de toţi constănţenii iubitori de frumos, se implică în lupta împotriva COVID-19, sprijinind două mari unităţi sanitare din judeţul nostru, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa „Sf. Apostol Andrei” şi Spitalul Militar de Urgenţă Constanţa. Campania „ARTĂ = UMANITATE” va fi lansată în ziua de 08 mai 2020, la ora 19.00, în mediul online şi se va încheia în data de 22 mai 2020, la ora 19.00. Concret, profesorii şi studenţii Facultăţii de Arte s-au gândit să doneze 27 de lucrări şi să organizeze o expoziție cu vânzare online, unde acestea pot fi cumpărate la preţurile propuse sau cu sume mai mari. Banii vor fi viraţi în contul Fundaţiei Metamorphosis a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi, de acolo, direcţionaţi către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa „Sf. Apostol Andrei” şi către Spitalul Militar de Urgenţă Constanţa.

Cum procedaţi

Lucrările vor fi numerotate şi expuse pe canalul de Youtube - https://www.youtube.com/channel/UCAX7IC0rqu7lA1WYWFwZ7oA –

şi pe pagina de Facebook a Facultăţii de Arte – Facultatea de Arte UOC (https://www.facebook.com/Facultatea-de-Arte-UOC 111588390496065/?modal=admin_todo_tour) - în cadrul unei prezentări video.

Nu vă rămâne decât să vă notaţi numărul lucrării pe care doriţi să o achiziţionaţi şi să ne scrieți un mesaj, vă răspundem dacă lucrarea nu este vândută, o rezervăm 24 de ore și așteptăm în acest timp să postați ordinul de plată şi, din acel moment, lucrarea pleacă spre dvs. Sunteţi rugaţi ca, la primirea coletului, să achitaţi contravaloarea serviciului de curierat. În documentul bancar, la rubrica „Explicații”, vă rugăm să completați cu mențiunea „Donații Facultatea de Arte pentru COVID-19”. Detaliile fundației sunt: • Beneficiar: Fundația „Metamorphosis” a Universității „Ovidius” din Constanța • Adresă: Bd. Mamaia nr.124, Constanța • Cont bancar (IBAN): RO49BRDE140SV73207651400 (deschis la BRD Constanța) • CIF: 39912517 În documentul bancar, la rubrica „Explicații”, vă rugăm să completați cu mențiunea „Donații Facultatea de Arte pentru COVID-19”. Lista lucrărilor, aşa cum se regăsesc în prezentarea video

1- Ovidiu Felipov – “Eu sunt lumina lumii” / Acrilic pe pânză / 70x70 / 500 lei

2- Florin Sîrbu – “Cina cea de taină” / Tehnică mixtă pe pânză / 100x100 / 3400 lei

3- Romanescu Sînziana – “ Axis Mundi 1” – Tehnică mixtă pe hârtie /48x60 / 900 lei

4- Romanescu Sînziana – “ Axis Mundi 2” – Tehnică mixtă pe hârtie /48x60 / 900 lei

5- Romanescu Sînziana – “ Axis Mundi 3” – Tehnică mixtă pe hârtie /48x60 / 900 lei

6- Romanescu Sînziana – “ Axis Mundi 4” – Tehnică mixtă pe hârtie /48x60 / 900 lei

7- Romanescu Sînziana – “ Axis Mundi 5” – Tehnică mixtă pe hârtie /48x60 / 900 lei

8- Lelia Rus – “Harta Imaginara 1” – Tehnică mixtă pe hârtie manuală / 40x30 / 900 lei

9- Lelia Rus – “Harta Imaginara 2” – Tehnică mixtă pe hârtie manuală / 40x30 / 900 lei

10- Lelia Rus – “Harta Imaginara 3” – Tehnică mixtă pe hârtie manuală / 40x30 / 900 lei

11- Lelia Rus – “Harta Imaginara 4” – Tehnică mixtă pe hârtie manuală / 40x30 / 900 lei

12- Alexandru Șerbanescu – “Sf. Proroc Iona” – Tempera pe sticlă / 18x24 / 300 lei

13- Alina Cristea – “Binecuvântare” – Acrilic pe sticlă / 35x28 / 400 lei

14- Carmen Dordea – “Paun” – Acrilic pe sticlă / 21x30 / 200 lei

15- Carmen Dordea – “Maica Domnului cu pruncul” – Acrilic pe sticlă / 21x30 / 200 lei

16- Carmen Dordea – “Nașterea Domnului” – Acrilic pe sticlă / 21x30 / 200 lei

17- Carmen Dordea – “Sf. Ilie” – Acrilic pe sticlă / 21x30 / 200 lei

18- Corina Serban – “ Theos Doros” – Ceramică / 100x40 / 500 lei

19- Cristina Munteanu – “ Maica Domnului cu pruncul” – Acrilic pe lemn / 19x25 – 400 lei

20- Lidia Corladi – “Art Nouveau” – Acrilic pe sticlă / 30x40 / 700 lei

21- Maria Seceleanu – “Iisus” – Acrilic pe sticlă / 21x29 / 200 lei

22- Maria Seceleanu – “Sf. Treime” – Acrilic pe sticlă / 21x29 / 200 lei

23- Maria Teodorescu – “Binecuvântare” – Tempera pe MDF / 17x29 / 300 lei

24- Mina Tompe – “Răstignirea” – Acrilic pe sticlă / 20x30 / 300 lei

25- Rădulescu Andreea – “ Sf. Gheorghe” – Acrilic pe sticlă / 19x28 / 300 lei

26- Rădulescu Andreea – “ Sf. Constantin și Elena” – Acrilic pe sticlă / 14x20 / 300 lei

27- Viorel Ungureanu – “Sf. Împ. Elena” – Tehnică mixtă pe hârtie / 30x40 / 450 lei

28- Lazăr Vasile – “Lumina” – Creion pe hârtie / 29x42 / 300 lei

„Campania „ARTĂ = UMANITATE” este expresia unei dorinţe de a ne implica, de a sta acasă, respectând prevederile stării de urgenţă, dar de a călători în spirit, şi, alături de colegi, amici, cunoştinţe şi necunoscuţi care, poate, ne vor deveni prieteni, de a-i ajuta pe cei care îşi riscă vieţile în spitalele din Constanţa. Mulţumim tuturor celor care fac asta şi vă promitem că #stamacasa!”, au declarat organizatorii. În spiritul transparenţei, la finalul campaniei, vă vom prezenta, într-un comunicat, situaţia financiară a demersului nostru şi destinaţia sumelor. Colegi, amici, cunoştinţe şi necunoscuţi care, poate, ne vor deveni prieteni, vă mulţumim pentru că doriţi să vă implicaţi!

SCUT PENTRU SPITALUL MEU Spitalul Judeţean Călărași

”Mă știți, deja, mulți dintre voi, cei care mă urmăriți pe facebook. Am crescut la Călărași, locul unde azi îmi trăiesc părinții, oameni care se apropie de 80 de ani. Nu i-am vazut de 3 luni (în afara convorbirii zilnice video de la ora 9.00) și îmi e tare dor de ei. Dacă ei ar avea probleme de sănătate, ar ajunge la Spitalul Județean Călărași. Pentru ei, dar și pentru alți călărășeni dragi, am decis, împreună cu Asociația ZI DE BINE, la invitația Melaniei Medeleanu, să strângem bani pentru a cumpăra câte puțin (sau mai mult, depinde de voi) din necesarul acestei unități sanitare. Ca peste tot în țară, e nevoie de măști, de echipamente de protecție… Vă rog mult (nu vă rog prea des așa ceva), haideți să ajutăm cu cât putem. Orice sumă poate salva o viață. Banii strânși vor fi folosiți EXCLUSIV pentru Spitalul din Călărași. Vă mulțumesc!”

Ionela Năstase

Managementul comun al riscului pentru reacţii eficiente ale autorităţilor locale în situaţii de urgenţă

Primăria Municipiului Călărași a recepționat joi, 23 aprilie 2020, echipamentele achiziționate prin fonduri europene, în cadrul proiectului ”Managementul comun al riscului pentru reacții eficiente ale autorităților locale în situații de urgență”, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România - Bulgaria, Municipiul Călărași având ca partener municipalitatea Belene, din Bulgaria. Bugetul total al proiectului este de 987.468,06 Euro, din care bugetul alocat Primăriei Municipiului Călărași este de 487.915,19 Euro. Contribuția din bugetul local a proiectului este de doar 9.758,30 Euro. Au fost achiziționate trei mini-încărcătoare, un încărcător frontal, două utilaje deszăpezire, o vidanjă și o nacelă. Joi, 23 aprilie 2020, au fost recepționate toate echipamentele menționate, cu excepția nacelei, a cărei livrare este întârziată de criza sanitară. Toate echipamentele vor fi operate de către Serviciul Public Pavaje Spații Verzi, din subordinea Primăriei Municipiului Călărași.

Investiţiile continuă la Consiliul Judeţean Călărași

Așa cum am promis montăm instalația de nocturnă pe stadionul ION COMȘA, primul pilon fiind ridicat în cursul zilei de joi, 23 aprilie. “Continuăm investiţiile demarate în 2018 prin montarea instalaţiei de nocturnă la stadionul municipal. Obiectivul propus este acela de a avea o bază sportivă modernă, sigură şi eficientă, care să ridice Călăraşiul la un nivel de infrastructură sportivă, similar cu cel al marilor oraşe” , a declarat Eduard Grama, director- Direcția de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Călăraşi.

Paște Luminat!

Hristos a Înviat!

____________

Asistența socială, prioritate a Primăriei municipiului Călărași

Locuinţele pentru medici au fost recepţionate!

Ieri, 9 aprilie, 12 locuinţe destinate închirierii, pentru tinerii specialiști din domeniul sănătăţii din municipiul Călărași au fost recepționate de ANL și Consiliul Județean Călărași. Locuințele (6 apartamente cu două camere şi 6 apartamente cu 3 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Prelungirea Independenței nr. 5A, cu regim de înălţime St+P+2E (subsol+parter+2 etaje), valoarea investiției fiind de 2.840.861,05 lei. Consiliul Județean Călărași a pus la dispoziție terenul și a finanțat suma necesară branșamentelor la utilitățile locuințelor. Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.

Noul program de transport public local

Primăria Municipiului Călărași aduce la cunoștința călărășenilor noul program de transport public local ce intră în vigoare începând cu data de 26 martie 2020, pe perioada stării de urgență: -între orele 05.00-07.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 07.00-09.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 09.00-15.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 15.00-18.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 18.00-22.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră Operatorul de transport are obligaţia să afişeze în toate staţiile de transport public local, precum şi în interiorul autobuzelor, programul de funcţionare.

Solidaritate

Solidaritatea poate fi cea mai bună cale pentru a face față acestui virus. Cadrele medicale și forțele de ordine au nevoie în permanență de produse de protecție, materialele biocide sunt și ele greu de găsit, iar orice ajutor din partea antreprenorilor călărășeni poate fi o gură de oxigen. Implicarea fiecărei firme poate face diferența între a ne uita pasiv la situație și a putea face efectiv ceva prin orice fel de ajutor, iar aici vorbim fie de implicare financiară, fie prin donații destinate achiziționării echipamentelor de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți și aparatură). Puteți alege ca ajutorul dumneavoastră să se concretizeze în: Donații în conturile ONG-urilor care se ocupă de combaterea răspândirii infecției cu Coronavirus Donații de echipamente de protecție și biocide Donații de alimente neperisabile pentru bătrâni și persoane defavorizate care se află în situații deosebite Donații de medicamente Orice fel de ajutor care poate fi util în actualul context epidemiologic. Primăria Municipiului Călărași vă stă la dispoziție la numărul de telefon 0720 80 00 02, unde puteți suna de luni până vineri, între orele 8.00-16.30, pentru a obține informații referitoare la eventualele donații pe care le puteți face.

Al doilea cort pentru triaj

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Călărași montează cel de-al doilea cort destinat tirajului pacienților în această perioadă.

Noul program de transport public local

Primăria Municipiului Călărași aduce la cunoștința călărășenilor noul program de transport public local ce intră în vigoare începând cu data de 26 martie 2020, pe perioada stării de urgență: -între orele 05.00-07.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 07.00-09.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 09.00-15.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 15.00-18.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 18.00-22.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră Operatorul de transport are obligaţia să afişeze în toate staţiile de transport public local, precum şi în interiorul autobuzelor, programul de funcţionare.

Consiliul Judeţean Călărași cumpără echipamente pentru Spitalul Judeţean Călărași

4 milioane de lei au fost aprobate astăzi, în ședința de consiliu județean pentru achiziționarea de aparatură medicală de strictă necesitate în această perioadă de criză. DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI CONSILIULUI JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI, VASILE ILIUȚĂ: “Vom cumpăra: 19 aparate de ventilație mecanică, 16 monitoare ATI funcții vitale, 15 injectomate, 2 aparate de ventilație mecanică pentru transport, 1 aspirator mobil de secreții, 10 paturi motorizate de terapie intensivă, 2 infuzomate. Anunț cetățenii că suntem alături de ei și de cadrele medicale din unitățile spitalicești. De aceea, pentru o triere corectă, fără a pune în pericol alți oameni, vom cumpăra un laborator modular- biologie moleculară care va face pe zi peste 450 de teste COVID- 19. Acesta va fi amplasat în fața spitalului, reușind astfel o securizare a medicilor, asistenților și a întregului personal. Rog călărășenii să respecte recomandările Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Călărași, coordonat de domnul prefect Marian Stoica și îi asigur că facem tot ceea ce este nevoie ca județul nostru să fie cât mai puțin afectat.”

STAȚI ACASĂ!

În actuala situație epidemiologică în care ne aflăm, ne dorim protejarea cât mai mare a bătrânilor noștri care fie nu au rude în oraș, fie nu au vecini dispuși să îi ajute. Crucea Roșie Română-filiala Călărași îi ajută cu voluntari, Primăria Municipiului Călărași cu transportul necesar. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă cumpăra cele necesare (alimente, medicamente, produse de igienă) și vă doriți ce ne dorim și noi, adică să #stațiacasă, sunați, între orele 08.00-10.00, la telefonul 0731 322 884. Vă va fi indicat numele voluntarului de Cruce Roșie care se va prezenta la dumneavostră, echipat corespunzător și instruit să vă protejeze. Se vor prioritiza de către acești voluntari nevoile dumneavoastră. Spre exemplu, vor fi prioritari bătrânii care își doresc medicamente, decât cei care au nevoie de doar un singur produs alimentar. Livrările se vor face între orele 10.00-14.00. Doar împreună putem depăși această perioadă grea!

Spitalul, verificat de președintele CONSILIULUI JUDEŢEAN CĂLĂRAȘI

Modernizarea și extinderea spațiilor verzi pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, deci implicit a calității aerului pe care îl respirăm, sunt obiective asumate ale municipalității călărășene, iar acțiunile în vederea atingerii acestor obiective se concretizează în atragerea de fonduri europene pe această linie (modernizarea spațiilor verzi de pe strada București, revitalizarea zonei centrale prin extinderea spațiilor verzi, revitalizarea zonelor verzi adiacente lacului decantor din zona de sud a orașului), în investițiile din parcuri, dar și în refacerea fondului vegetal prin plantări de arbori în fiecare toamnă și primăvară. Pentru primăvara anului 2020, ne-am propus să derulăm cea mai amplă campanie de plantare arbori a ultimilor ani, alături și împreună cu dumneavoastră, călărășenii. Campania ”Verde în oraș” se va desfășura în perioada 14 martie-15 aprilie, în colaborare cu Direcția Silvică Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași, și își propune plantarea a 2.000 de puieți în parcuri, pe spații verzi și aliniamente stradale din municipiul Călărași. Se vor planta salcâmi, stejari roșii, catalpa, cer, plopi albi, iar prima acțiune de plantare este programată pentru sâmbătă, 14 martie, în Parcul Constructorului, unde vor fi plantați 200 de salcâmi. Vom planta arbori în special în zonele în care au fost tăiați copaci în ultimele luni (din cauza pericolului pe care aceștia îl prezentau pentru integritatea persoanelor sau a bunurilor sau a implementării unor proiecte de modernizare trotuare)-strada Mușețelului, Parc Dendrologic, Parc Aurora etc., însă și în zone unde există spațiu verde suficient. Ne bazăm și pe sprijinul călărășenilor care ne pot indica zone unde se pretează a fi plantați arbori și care pot, totodată să îngrijească puieții ce vor fi plantați. Numai împreună cu dumneavoastră, călărășenii, vom face “Verde în oraș”!

TRATAMENT ÎN ALINIAMENT

În perioada 24.03.2020 – 27.03.2020 se vor efectua tratamente în aliniament, în intervalele orare 22:00 – 05:00, pentru combaterea tuturor bolilor și dăunătorilor vegetației de aliniament, gardurilor vii, a pomilor și arbuștilor ornamentali, în funcție de condițiile meteorologice. Substanțele active ale produselor utilizate pentru tratamentele în aliniament sunt: cipermetrin, alfa cipermetrin, lambda-cihalotrin, sulfat de cupru, acestea fiind omologate de Comisia Națională pentru Produse de Protecție a Plantelor. Precizăm că tratamentele se vor desfășura în condiții corespunzătoare, pe raza municipiului Călărași, respectând prevederile legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.

VERDE ÎN ORAȘ

Modernizarea și extinderea spațiilor verzi pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, deci implicit a calității aerului pe care îl respirăm, sunt obiective asumate ale municipalității călărășene, iar acțiunile în vederea atingerii acestor obiective se concretizează în atragerea de fonduri europene pe această linie (modernizarea spațiilor verzi de pe strada București, revitalizarea zonei centrale prin extinderea spațiilor verzi, revitalizarea zonelor verzi adiacente lacului decantor din zona de sud a orașului), în investițiile din parcuri, dar și în refacerea fondului vegetal prin plantări de arbori în fiecare toamnă și primăvară. Pentru primăvara anului 2020, ne-am propus să derulăm cea mai amplă campanie de plantare arbori a ultimilor ani, alături și împreună cu dumneavoastră, călărășenii. Campania ”Verde în oraș” se va desfășura în perioada 14 martie-15 aprilie, în colaborare cu Direcția Silvică Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași, și își propune plantarea a 2.000 de puieți în parcuri, pe spații verzi și aliniamente stradale din municipiul Călărași. Se vor planta salcâmi, stejari roșii, catalpa, cer, plopi albi, iar prima acțiune de plantare este programată pentru sâmbătă, 14 martie, în Parcul Constructorului, unde vor fi plantați 200 de salcâmi. Vom planta arbori în special în zonele în care au fost tăiați copaci în ultimele luni (din cauza pericolului pe care aceștia îl prezentau pentru integritatea persoanelor sau a bunurilor sau a implementării unor proiecte de modernizare trotuare)-strada Mușețelului, Parc Dendrologic, Parc Aurora etc., însă și în zone unde există spațiu verde suficient. Ne bazăm și pe sprijinul călărășenilor care ne pot indica zone unde se pretează a fi plantați arbori și care pot, totodată să îngrijească puieții ce vor fi plantați. Numai împreună cu dumneavoastră, călărășenii, vom face “Verde în oraș”!

ANUNT DE PRESĂ

Primarul Daniel Ștefan Drăgulin, în calitatea sa de președinte, a convocat marți, 10 martie 2020, o ședință extraordinară a Comandamentului Local pentru Situații de Urgență, pentru luarea unor măsuri de protecție a populației în vederea preîntâmpinării și limitării efectelor infectărilor cu noul coronavirus. În urma discuțiilor și a propunerilor membrilor CLSU, s-a aprobat, în unanimitate, o serie de măsuri, printre care enumerăm: - Dezinfecția periodică a locurilor de joacă pentru copii din parcurile municipiului Călărași - Închiderea în perioada 11-22 martie inclusiv, cu posibilitatea prelungirii în funcție de evoluția epidemiologică, a Centrului de zi pentru persoane cu handicap, Creşei, Centrului comunitar ,,Oborul nou” - Efectuarea dezinfecției în cele trei unități menționate, subordonate Direcției de Asistență Socială, dar și în toate școlile și grădinițele din municipiul Călărași - Verificarea modului de aplicare al măsurilor preventive la operatorul de Transport Public Local, magazine, supermarketuri, piețe şi instituțiile publice care lucrează cu publicul, măsuri dispuse de CNSSU în ședința din 9 martie, de către Corpul de control al Poliției Locale împreună cu asistenții medicali din subordinea Direcției de Asistență Socială - Obligativitatea luării măsurilor de dezinfecție periodică în taximetre și locuri de joacă închise (private)

ANUNT DE PRESĂ

Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că prestatorul serviciului de dezinsecție-dezinfecție-deratizare va executa în perioada 9-12 martie 2020, tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public, în intervalul orar 8,00-12,00 / 13,00-17,00. Activitățile de deratizare se vor efectua pe domeniul public al municipiului Călărași, parcuri, spații verzi, aliniamente stradale, adăposturi de protecție civilă, cimitire, cămine aferente rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, platforme de gunoi special amenajate. Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, în caz contrar poate fi prelungită perioada. Substanțele active ale produselor utilizate sunt: bromadiolone și brodifacoum, acestea fiind avizate de Ministerul Sănătății prin Comisia Națională pentru Produse Biocide. Se recomandă populației să se evite circulația în preajma locației unde se face tratament în perioada de timp și intervalul orar menționat. Măsuri de prim ajutor: -în caz de ingerare, antidotul este vitamina K și K1 (medicamentul trebuie administrat intravenos, numai dacă apar alterări ale activității protrombinice și nu preventiv);-în caz de contact cu pielea: spălați imediat zona afectată cu multă apă și săpun. În baza acordului cadru încheiat, după etapa de deratizare, în perioada următoare vor fi stabilite și efectuate tratamentele de delarvare și dezinsecție.

Schimbare la nivel înalt, la CpDR Sud Muntenia

Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că prestatorul serviciului de dezinsecție-dezinfecție-deratizare va executa în perioada 9-12 martie 2020, tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public, în intervalul orar 8,00-12,00 / 13,00-17,00. Activitățile de deratizare se vor efectua pe domeniul public al municipiului Călărași, parcuri, spații verzi, aliniamente stradale, adăposturi de protecție civilă, cimitire, cămine aferente rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, platforme de gunoi special amenajate. Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, în caz contrar poate fi prelungită perioada. Substanțele active ale produselor utilizate sunt: bromadiolone și brodifacoum, acestea fiind avizate de Ministerul Sănătății prin Comisia Națională pentru Produse Biocide. Se recomandă populației să se evite circulația în preajma locației unde se face tratament în perioada de timp și intervalul orar menționat. Măsuri de prim ajutor: -în caz de ingerare, antidotul este vitamina K și K1 (medicamentul trebuie administrat intravenos, numai dacă apar alterări ale activității protrombinice și nu preventiv);-în caz de contact cu pielea: spălați imediat zona afectată cu multă apă și săpun. În baza acordului cadru încheiat, după etapa de deratizare, în perioada următoare vor fi stabilite și efectuate tratamentele de delarvare și dezinsecție.