infopunkt

Vreau să-mi fac datoria faţă de cetăţeni, și să-mi duc la bun sfârșit proiectele promise pe acest mandat

Miercuri, 10 iunie, a fost susținută prima conferință de presă organizată de Consiliul Județean Călărași și susținută de președintele instituției, Vasile Iliuță, de la declanșarea epidemiei de Covid19. Președintele Consiliului Județean, a menționat faptul că suntem printre județele norocoase, care nu au avut un număr mare de infectați, iar situația a fost ținută în permanență sub control. De asemenea s-a precizat faptul că toate administrațiile locale cât și alte insituții ale Statului au beneficiat de sprijinul necondiționat al Consiliului Județean Călărași, când i s-a solicitat acest lucru. Cu acest prilej, președintele Vasile Iliuță a ținut să critice administrația municipală Călărași pentru faptul că blochează demararea investițiilor în reședința de județ, pe care administrația județeană încearcă să le facă. A fost dat ca exemplu despre o investiție suspendată, privind mutarea stației de asfalt din municipiul Călărași. ”Este vorba de o investiție pe care Consiliul Județean dorea s-o facă prin SC Drumuri și Poduri SA, prin schimbarea amplasamentului sediului din zona portuară, acolo unde traversăm orașul și creăm disconfort cetățenilor, în zona Astalrom, fostul Consid. Am încercat să obținem toate documentele. Pe zona de nomenclator stradal avem 3 Certificate de Urbanism, 3 zone de încadrare cu numere diferite. Vreau să vă spun că actuala administrație nu dorește să se facă investiții în municipiul Călărași.” a spus Vasile Iliuță. Tot pe ordinea de zi s-a aflat și situația Societății Ecoaqua SA. „Situaţia e destul de dificilă pentru că starea de urgenţă şi cea de alertă a permis, dacă vreţi, cetăţenilor să nu plătească facturile şi să fie apoi debranşaţi. Se plăteşte acum mai puţin la apă poate şi pentru că cetăţenii consideră că au alte priorităţi. Oricum, în momentul acesta, societate nu traversează o perioadă foarte bună, din punct de vedere financiar. Urmează să facem o analiză dar cred că acum ar fi momentul ca şi judecătorii să se pronunţe pe marginea celor două plângeri ca să putem să decidem. Acum avem o majoritate în AGA de 60% pe care ei, din nu ştiu ce raţiuni, o contestă. Dacă ei ar fi avut o majoritate atunci puteau contesta legalitatea hotărârilor. Ne e teamă însă că vom ajunge în incapacitate de plată dacă nu vom majora capitalul social. Acesta e primul punct asupra căruia trebuie să ne aplecăm cu toată responsabilitatea: majorarea capitalului social!” a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean

AU ÎNCEPUT REABILITĂRILE CASEI DEMETRIAD!

Am început lucrările de reabilitare a Casei Demetriad, clădire monument istoric în care a funcționat până anul trecut Secția Copii a Bibliotecii județene. Clădirea, o bijuterie arhitecturală, este restaurată pe bani europeni în cadrul Programului Interreg România-Bulgaria având o valoare de 1, 5 milioane euro. După finalizarea lucrărilor, în această locație, Consiliul Județean Călărași va deschide Secția Științele Naturii a Muzeului Dunării de Jos.

SOLIDARITATE

Nu s-au oprit nicio secundă donațiile la Spitalul Județean Călărași. Mulțumim pentru implicare Farmaciei Catena pentru cele 50.000 de măști de protecție donate astăzi unității spitalicești și Saint Gobain România pentru donația a 661 de combinezoane. Mulțumim și Crucii Roșii filiala Călărași, nelipsită în campaniile umanitare.

ECHIPA DIN ULMU ÎȘI VA DISPUTA MECIURILE DE PE TEREN PROPRIU PE STADIONUL ”ION COMȘA”

Miercuri, 20 mai, a avut loc o întâlnire între președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, și patronul echipei Mostiștea Ulmu, Vasile Tîrșolea. Discuțiile s-au axat în special pe susținerea echipei din comuna Ulmu pentru ca formația să-și susțină meciurile de pe teren propriu pe arena Ion Comșa din Călărași. Președintele CJ și-a dat acordul și a susținut ca echipa de pe malul Mostiștei să joace la Călărași. “Îi mulțumim domnului Vasile Tîrșolea pentru investițiile pe care domnia sa le face în județul nostru pentru promovarea Sportului de performanță și îl asigur de tot sprijinul nostru și al echipei noastre de la Consiliul Judeţean”. Vasile Tîrșolea a declarat: “Eu am spus că vrem ca meciurile noastre să le jucam la Călărași. Chiar dacă este o echipa privată, Ulmu aparține județului. Am găsit înțelegere dar și susținere din partea Consiliului Județean.”

Spitalul Judeţean Călărași a primit un ventilator CrossVelt Bio Mag în valoare de 22.000 euro

Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Călărași a donat Spitalului Județean Călărași un ventilator CrossVelt Bio Mag, în valoare totală de 22.000 de euro. Firmele implicate sunt:

TRANSLIBERTA SRL

CHIREA 2000 SRL

IF VĂDUVA GHEORGHE

HORTICOM SRL

STARLUC 51 SRL

AGRICOLA CAP COCONI

AGROYNA CIOCĂNEȘTI

DAG SRL

AGROCOM COMPANY SRL

II PÂRLOAGĂ DRAGOȘ ALEXANDRU

PF LOLOȚ COSTEL

AGROZOOTEHNICA INDEPENDENȚA

AGRICOMBIOENERG SRL

O nouă conducere la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Pompei Samarian” Călărași

Începând cu data de 05.05.2020, prin Ordinul Ministerului Sănătății, nr. 568/05.05.2020, în funcția de manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Călărași este numită dr. Mihaela Vintilă. Tot din data de 05.05.2020, prin Ordinul Ministerului, doamna Daniela Mihai se revocă din funcția de manager interimar al Spitalului Județean Călărași. Noul manager are 47 de ani, este medic primar în specialitatea Radiologie și Imagistică Medicală, cu atestat de studii complementare în imagistică prin rezonanță magnetică și în tomografia computerizată, cu competență în ecografie generală, vasculară și cardiacă, ecografia șoldului la copil, precum și în ecografia sânului. A fost director medical al Spitalului Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași în perioada noiembrie 2017- iunie 2019 și director medical al Spitalului Județean de Urgență Slobozia în perioada mai-iulie 2010. În prezent este medic șef al Laboratorului de radiologie și imagistică medicală al Spitalului Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași. În funcţia de director medical interimar al Spitalului Judeţean de Urgență Pompei Samarian Călăraşi este numită doamna dr. Enache Georgiana-Mihaela, medic primar Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice. Noua conducere a purtat astăzi discuții cu președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, și a efectuat o vizită la blocul ANL destinat medicilor.

APARATE MEDICALE PENTRU AMBULATORIU

În prima etapă de livrare sunt incluse 4 echipamente pentru cabinetele de balneofizioterapie și nefrologie. Aparat de terapie combinată Aparat pentru reeducarea mersului Aparat terapie pentru drenaj limfatic Aparat ultrasunete Ambulatoriul este dotat de Consiliul Județean Călărași, prin proiectul europeran “Dotarea Infrastructurii Ambulatoriului Spitalului Județean Călărași”, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Conform graficului de livrare vor urma să fie aduse către Ambulatoriul Călărași alte 60 de echipamente medicale, printre care: Ecograf Doppler Electrocardiograf 6 canale Instalație radiologică pentru momamografii Linie endoscopie digestivă Instalație radiologică fixă digitală cu două posturi Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro.

Managementul comun al riscului pentru reacţii eficiente ale autorităţilor locale în situaţii de urgenţă

Primăria Municipiului Călărași a recepționat joi, 23 aprilie 2020, echipamentele achiziționate prin fonduri europene, în cadrul proiectului ”Managementul comun al riscului pentru reacții eficiente ale autorităților locale în situații de urgență”, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România - Bulgaria, Municipiul Călărași având ca partener municipalitatea Belene, din Bulgaria. Bugetul total al proiectului este de 987.468,06 Euro, din care bugetul alocat Primăriei Municipiului Călărași este de 487.915,19 Euro. Contribuția din bugetul local a proiectului este de doar 9.758,30 Euro. Au fost achiziționate trei mini-încărcătoare, un încărcător frontal, două utilaje deszăpezire, o vidanjă și o nacelă. Joi, 23 aprilie 2020, au fost recepționate toate echipamentele menționate, cu excepția nacelei, a cărei livrare este întârziată de criza sanitară. Toate echipamentele vor fi operate de către Serviciul Public Pavaje Spații Verzi, din subordinea Primăriei Municipiului Călărași.

Investiţiile continuă la Consiliul Judeţean Călărași

Așa cum am promis montăm instalația de nocturnă pe stadionul ION COMȘA, primul pilon fiind ridicat în cursul zilei de joi, 23 aprilie. “Continuăm investiţiile demarate în 2018 prin montarea instalaţiei de nocturnă la stadionul municipal. Obiectivul propus este acela de a avea o bază sportivă modernă, sigură şi eficientă, care să ridice Călăraşiul la un nivel de infrastructură sportivă, similar cu cel al marilor oraşe” , a declarat Eduard Grama, director- Direcția de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Călăraşi.

Paște Luminat!

Hristos a Înviat!

____________

Asistența socială, prioritate a Primăriei municipiului Călărași

Locuinţele pentru medici au fost recepţionate!

Ieri, 9 aprilie, 12 locuinţe destinate închirierii, pentru tinerii specialiști din domeniul sănătăţii din municipiul Călărași au fost recepționate de ANL și Consiliul Județean Călărași. Locuințele (6 apartamente cu două camere şi 6 apartamente cu 3 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Prelungirea Independenței nr. 5A, cu regim de înălţime St+P+2E (subsol+parter+2 etaje), valoarea investiției fiind de 2.840.861,05 lei. Consiliul Județean Călărași a pus la dispoziție terenul și a finanțat suma necesară branșamentelor la utilitățile locuințelor. Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.

Noul program de transport public local

Primăria Municipiului Călărași aduce la cunoștința călărășenilor noul program de transport public local ce intră în vigoare începând cu data de 26 martie 2020, pe perioada stării de urgență: -între orele 05.00-07.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 07.00-09.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 09.00-15.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 15.00-18.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 18.00-22.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră Operatorul de transport are obligaţia să afişeze în toate staţiile de transport public local, precum şi în interiorul autobuzelor, programul de funcţionare.

Solidaritate

Solidaritatea poate fi cea mai bună cale pentru a face față acestui virus. Cadrele medicale și forțele de ordine au nevoie în permanență de produse de protecție, materialele biocide sunt și ele greu de găsit, iar orice ajutor din partea antreprenorilor călărășeni poate fi o gură de oxigen. Implicarea fiecărei firme poate face diferența între a ne uita pasiv la situație și a putea face efectiv ceva prin orice fel de ajutor, iar aici vorbim fie de implicare financiară, fie prin donații destinate achiziționării echipamentelor de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți și aparatură). Puteți alege ca ajutorul dumneavoastră să se concretizeze în: Donații în conturile ONG-urilor care se ocupă de combaterea răspândirii infecției cu Coronavirus Donații de echipamente de protecție și biocide Donații de alimente neperisabile pentru bătrâni și persoane defavorizate care se află în situații deosebite Donații de medicamente Orice fel de ajutor care poate fi util în actualul context epidemiologic. Primăria Municipiului Călărași vă stă la dispoziție la numărul de telefon 0720 80 00 02, unde puteți suna de luni până vineri, între orele 8.00-16.30, pentru a obține informații referitoare la eventualele donații pe care le puteți face.

Al doilea cort pentru triaj

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Călărași montează cel de-al doilea cort destinat tirajului pacienților în această perioadă.

Noul program de transport public local

Primăria Municipiului Călărași aduce la cunoștința călărășenilor noul program de transport public local ce intră în vigoare începând cu data de 26 martie 2020, pe perioada stării de urgență: -între orele 05.00-07.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 07.00-09.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 09.00-15.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 15.00-18.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 18.00-22.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră Operatorul de transport are obligaţia să afişeze în toate staţiile de transport public local, precum şi în interiorul autobuzelor, programul de funcţionare.

Consiliul Judeţean Călărași cumpără echipamente pentru Spitalul Judeţean Călărași

4 milioane de lei au fost aprobate astăzi, în ședința de consiliu județean pentru achiziționarea de aparatură medicală de strictă necesitate în această perioadă de criză. DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI CONSILIULUI JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI, VASILE ILIUȚĂ: “Vom cumpăra: 19 aparate de ventilație mecanică, 16 monitoare ATI funcții vitale, 15 injectomate, 2 aparate de ventilație mecanică pentru transport, 1 aspirator mobil de secreții, 10 paturi motorizate de terapie intensivă, 2 infuzomate. Anunț cetățenii că suntem alături de ei și de cadrele medicale din unitățile spitalicești. De aceea, pentru o triere corectă, fără a pune în pericol alți oameni, vom cumpăra un laborator modular- biologie moleculară care va face pe zi peste 450 de teste COVID- 19. Acesta va fi amplasat în fața spitalului, reușind astfel o securizare a medicilor, asistenților și a întregului personal. Rog călărășenii să respecte recomandările Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Călărași, coordonat de domnul prefect Marian Stoica și îi asigur că facem tot ceea ce este nevoie ca județul nostru să fie cât mai puțin afectat.”

STAȚI ACASĂ!

În actuala situație epidemiologică în care ne aflăm, ne dorim protejarea cât mai mare a bătrânilor noștri care fie nu au rude în oraș, fie nu au vecini dispuși să îi ajute. Crucea Roșie Română-filiala Călărași îi ajută cu voluntari, Primăria Municipiului Călărași cu transportul necesar. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă cumpăra cele necesare (alimente, medicamente, produse de igienă) și vă doriți ce ne dorim și noi, adică să #stațiacasă, sunați, între orele 08.00-10.00, la telefonul 0731 322 884. Vă va fi indicat numele voluntarului de Cruce Roșie care se va prezenta la dumneavostră, echipat corespunzător și instruit să vă protejeze. Se vor prioritiza de către acești voluntari nevoile dumneavoastră. Spre exemplu, vor fi prioritari bătrânii care își doresc medicamente, decât cei care au nevoie de doar un singur produs alimentar. Livrările se vor face între orele 10.00-14.00. Doar împreună putem depăși această perioadă grea!

Spitalul, verificat de președintele CONSILIULUI JUDEŢEAN CĂLĂRAȘI

Modernizarea și extinderea spațiilor verzi pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, deci implicit a calității aerului pe care îl respirăm, sunt obiective asumate ale municipalității călărășene, iar acțiunile în vederea atingerii acestor obiective se concretizează în atragerea de fonduri europene pe această linie (modernizarea spațiilor verzi de pe strada București, revitalizarea zonei centrale prin extinderea spațiilor verzi, revitalizarea zonelor verzi adiacente lacului decantor din zona de sud a orașului), în investițiile din parcuri, dar și în refacerea fondului vegetal prin plantări de arbori în fiecare toamnă și primăvară. Pentru primăvara anului 2020, ne-am propus să derulăm cea mai amplă campanie de plantare arbori a ultimilor ani, alături și împreună cu dumneavoastră, călărășenii. Campania ”Verde în oraș” se va desfășura în perioada 14 martie-15 aprilie, în colaborare cu Direcția Silvică Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași, și își propune plantarea a 2.000 de puieți în parcuri, pe spații verzi și aliniamente stradale din municipiul Călărași. Se vor planta salcâmi, stejari roșii, catalpa, cer, plopi albi, iar prima acțiune de plantare este programată pentru sâmbătă, 14 martie, în Parcul Constructorului, unde vor fi plantați 200 de salcâmi. Vom planta arbori în special în zonele în care au fost tăiați copaci în ultimele luni (din cauza pericolului pe care aceștia îl prezentau pentru integritatea persoanelor sau a bunurilor sau a implementării unor proiecte de modernizare trotuare)-strada Mușețelului, Parc Dendrologic, Parc Aurora etc., însă și în zone unde există spațiu verde suficient. Ne bazăm și pe sprijinul călărășenilor care ne pot indica zone unde se pretează a fi plantați arbori și care pot, totodată să îngrijească puieții ce vor fi plantați. Numai împreună cu dumneavoastră, călărășenii, vom face “Verde în oraș”!

TRATAMENT ÎN ALINIAMENT

În perioada 24.03.2020 – 27.03.2020 se vor efectua tratamente în aliniament, în intervalele orare 22:00 – 05:00, pentru combaterea tuturor bolilor și dăunătorilor vegetației de aliniament, gardurilor vii, a pomilor și arbuștilor ornamentali, în funcție de condițiile meteorologice. Substanțele active ale produselor utilizate pentru tratamentele în aliniament sunt: cipermetrin, alfa cipermetrin, lambda-cihalotrin, sulfat de cupru, acestea fiind omologate de Comisia Națională pentru Produse de Protecție a Plantelor. Precizăm că tratamentele se vor desfășura în condiții corespunzătoare, pe raza municipiului Călărași, respectând prevederile legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.

VERDE ÎN ORAȘ

Modernizarea și extinderea spațiilor verzi pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, deci implicit a calității aerului pe care îl respirăm, sunt obiective asumate ale municipalității călărășene, iar acțiunile în vederea atingerii acestor obiective se concretizează în atragerea de fonduri europene pe această linie (modernizarea spațiilor verzi de pe strada București, revitalizarea zonei centrale prin extinderea spațiilor verzi, revitalizarea zonelor verzi adiacente lacului decantor din zona de sud a orașului), în investițiile din parcuri, dar și în refacerea fondului vegetal prin plantări de arbori în fiecare toamnă și primăvară. Pentru primăvara anului 2020, ne-am propus să derulăm cea mai amplă campanie de plantare arbori a ultimilor ani, alături și împreună cu dumneavoastră, călărășenii. Campania ”Verde în oraș” se va desfășura în perioada 14 martie-15 aprilie, în colaborare cu Direcția Silvică Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași, și își propune plantarea a 2.000 de puieți în parcuri, pe spații verzi și aliniamente stradale din municipiul Călărași. Se vor planta salcâmi, stejari roșii, catalpa, cer, plopi albi, iar prima acțiune de plantare este programată pentru sâmbătă, 14 martie, în Parcul Constructorului, unde vor fi plantați 200 de salcâmi. Vom planta arbori în special în zonele în care au fost tăiați copaci în ultimele luni (din cauza pericolului pe care aceștia îl prezentau pentru integritatea persoanelor sau a bunurilor sau a implementării unor proiecte de modernizare trotuare)-strada Mușețelului, Parc Dendrologic, Parc Aurora etc., însă și în zone unde există spațiu verde suficient. Ne bazăm și pe sprijinul călărășenilor care ne pot indica zone unde se pretează a fi plantați arbori și care pot, totodată să îngrijească puieții ce vor fi plantați. Numai împreună cu dumneavoastră, călărășenii, vom face “Verde în oraș”!

ANUNT DE PRESĂ

Primarul Daniel Ștefan Drăgulin, în calitatea sa de președinte, a convocat marți, 10 martie 2020, o ședință extraordinară a Comandamentului Local pentru Situații de Urgență, pentru luarea unor măsuri de protecție a populației în vederea preîntâmpinării și limitării efectelor infectărilor cu noul coronavirus. În urma discuțiilor și a propunerilor membrilor CLSU, s-a aprobat, în unanimitate, o serie de măsuri, printre care enumerăm: - Dezinfecția periodică a locurilor de joacă pentru copii din parcurile municipiului Călărași - Închiderea în perioada 11-22 martie inclusiv, cu posibilitatea prelungirii în funcție de evoluția epidemiologică, a Centrului de zi pentru persoane cu handicap, Creşei, Centrului comunitar ,,Oborul nou” - Efectuarea dezinfecției în cele trei unități menționate, subordonate Direcției de Asistență Socială, dar și în toate școlile și grădinițele din municipiul Călărași - Verificarea modului de aplicare al măsurilor preventive la operatorul de Transport Public Local, magazine, supermarketuri, piețe şi instituțiile publice care lucrează cu publicul, măsuri dispuse de CNSSU în ședința din 9 martie, de către Corpul de control al Poliției Locale împreună cu asistenții medicali din subordinea Direcției de Asistență Socială - Obligativitatea luării măsurilor de dezinfecție periodică în taximetre și locuri de joacă închise (private)

ANUNT DE PRESĂ

Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că prestatorul serviciului de dezinsecție-dezinfecție-deratizare va executa în perioada 9-12 martie 2020, tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public, în intervalul orar 8,00-12,00 / 13,00-17,00. Activitățile de deratizare se vor efectua pe domeniul public al municipiului Călărași, parcuri, spații verzi, aliniamente stradale, adăposturi de protecție civilă, cimitire, cămine aferente rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, platforme de gunoi special amenajate. Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, în caz contrar poate fi prelungită perioada. Substanțele active ale produselor utilizate sunt: bromadiolone și brodifacoum, acestea fiind avizate de Ministerul Sănătății prin Comisia Națională pentru Produse Biocide. Se recomandă populației să se evite circulația în preajma locației unde se face tratament în perioada de timp și intervalul orar menționat. Măsuri de prim ajutor: -în caz de ingerare, antidotul este vitamina K și K1 (medicamentul trebuie administrat intravenos, numai dacă apar alterări ale activității protrombinice și nu preventiv);-în caz de contact cu pielea: spălați imediat zona afectată cu multă apă și săpun. În baza acordului cadru încheiat, după etapa de deratizare, în perioada următoare vor fi stabilite și efectuate tratamentele de delarvare și dezinsecție.

Schimbare la nivel înalt, la CpDR Sud Muntenia

Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că prestatorul serviciului de dezinsecție-dezinfecție-deratizare va executa în perioada 9-12 martie 2020, tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public, în intervalul orar 8,00-12,00 / 13,00-17,00. Activitățile de deratizare se vor efectua pe domeniul public al municipiului Călărași, parcuri, spații verzi, aliniamente stradale, adăposturi de protecție civilă, cimitire, cămine aferente rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, platforme de gunoi special amenajate. Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, în caz contrar poate fi prelungită perioada. Substanțele active ale produselor utilizate sunt: bromadiolone și brodifacoum, acestea fiind avizate de Ministerul Sănătății prin Comisia Națională pentru Produse Biocide. Se recomandă populației să se evite circulația în preajma locației unde se face tratament în perioada de timp și intervalul orar menționat. Măsuri de prim ajutor: -în caz de ingerare, antidotul este vitamina K și K1 (medicamentul trebuie administrat intravenos, numai dacă apar alterări ale activității protrombinice și nu preventiv);-în caz de contact cu pielea: spălați imediat zona afectată cu multă apă și săpun. În baza acordului cadru încheiat, după etapa de deratizare, în perioada următoare vor fi stabilite și efectuate tratamentele de delarvare și dezinsecție.