infopunkt

PROIECTE CU FINANŢARE EUROPEANĂ

Primăria Municipiului Călărași anunță semnarea celui de-al șaptelea contract de finanțare, și ultimul, promovat pe Axa 4.1 a POR 2014-2020, destinată proiectelor de mobilitate urbană. Este vorba de contractul de finanțare pentru proiectul ”Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate și a intermodalităţii în municipiul Călărași prin amenajarea unei rețele de piste de biciclete”, cu o valoare de 6.269.019,96 lei (aprox, 1,3 milioane Euro). Pista de biciclete, ce se va întinde pe o lungime de 3.176,14 m și o suprafață de 8.055 mp, va fi amenajată în partea sud a municipiului Călărași, pe următorul traseu: - Iaz Decantor (legătură cu strada Dropia, zona Mircea Vodă) - Al. Dumbrava Minunată nr.8 - str. Av.Vitalie Zvincu, nr.1(zona ANL II) - Al.Dumbrava Minunată (zona H2O) - str. Cornişei (Parc Dendrologic și Parc Dumbrava) – traversare str.Eroilor - Bulevardul 1 Mai (Parc Central-zona Jirlău) - str. Sloboziei (zona restaurant Queen)– urmează pista de biciclete prevăzută în proiectul de revitalizare a centrului pietonal – traversare strada Dobrogei - str. Independenței – strada Primăverii, unde se continuă pe pista prevăzută în proiectul modernizării străzii București, cu ieșire spre comuna Modelu. Pista de bicicletă va fi prevăzută cu stâlpi de iluminat, dar și locuri de odihnă, pe amplasamentul cărora vor fi montate bănci, coșuri de gunoi și suporturi pentru biciclete. Prin semnarea acestui contract de finanțare, suma totală obținută de municipiul Călărași pentru mobilitate urbană este de 27,041 milioane Euro, iar numărul total al proiectelor aflate în implementare este acum de 22, cu o sumă totala de 42,58 milioane Euro.

Comunicat de presă

.

Restaurarea monumentului istoric Poșta Veche din municipiul Călărași - ANUL III

Centrul Cultural Poșta Veche se constituie ca o urmare firească a apariției Muzeului Municipal Călărași. Centrul cultural va oferi comunității și turiștilor un spațiu inedit în care vor fi prezentate informații privind istoria locurilor și oamenilor, un loc unde vor exista oportunități pentru dobândirea și dezvoltarea abilităților practice, un loc unde doritorii vor avea acces la biblioteci on-line, un spațiu unde vor avea posibilitatea să participe la evenimente și workshopuri culturale. Direcțiile de intervenție pentru îndeplinirea scopului vor urmări restaurarea cldirii monument istoric a Poștei Vechi în întregime și aducerea ei cât mai aproape de imaginea inițială, consolidarea clădirii - asigurarea stabilității și siguranței - intervenții propuse conform expertizei tehnice și refuncționalizarea spațiilor interioare - comartimentarea spațiului interior cât mai aproape de planul inițial al clădirii  pentru realizarea unor spații publice multifuncționale, a unor spații muzeistice și a unor spații destinate administrării centrului cultural. În ultimul an s-au efectuat următoarele lucrări: execuție tavan casetat, montaj corpuri de iluminat și instalație electrică, amenajări interioare, instalație de încălzire, ventilo – conectoare, montaj lift, execuție trotuare curte interioară din piatră cubică, execuție gard împrejmuire clădire. În prezent, lucrările sunt în plină desfășurare, conform calendarului activităților.

TRATAMENTE DE COMBATERE A CĂPUȘELOR

Prin prezentul aducem la cunoștință faptul că în perioada 22.06.2020 – 26.06.2020 se vor efectua tratamente de combatere a căpușelor și țânțarilor (larve și adulți), atât avio, cât și terestru, pe raza municipiului Călărași (zone verzi, mlăștinoase, inundate, lucii de apă, locuri de joacă, parcuri etc). Tratamentul avio se va efectua în intervalul orar 06.30-11.00, iar cel terestru în intervalul orar 22.00-04.00, în funcție de condițiile meteorologice fiind posibilă prelungirea perioadei (fapt ce va fi comunicat ulterior). Substanțele active ale produselor utilizate sunt: cipermetrin, tetrametrin, pyperonil, butoxid, deltametrin și s-metropren, acestea fiind omologate de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Precizăm că tratamentele se vor desfășura în condiții corespunzătoare, pe raza municipiului Călărași, respectând prevederile legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.

Se eliberează domeniul public de mașinile abandonate

19 proprietari de mașini abandonate pe domeniul public, identificați și somați de administrația locală, în ultimele luni, iar 7 mașini au fost deja ridicate. Pe lângă cele 19 mașini abandonate pentru care s-au emis somații, mai avem în monitorizare încă 15. Menționăm că în ultimii cinci ani, în urma somațiilor au fost ridicate de pe domeniul public al municipiului Călărași aproximativ 120 de autovehicule abandonate. Facem apel la călărășeni care dețin astfel de autovehicule să le depoziteze pe proprietățile private și nu pe domeniul public.

INVESTIŢIA UNUI PUTERNIC JUCĂTOR PE PIAŢA DE BRICOLAJ DIN ROMÂNIA,ÎNCEPE SĂ PRINDĂ CONTUR ȘI LA CĂLĂRAȘI

”Investiția Dedeman, sprijinită de Primăria Municipiului Călărași pe tot parcursul perioadei de autorizare, începe să prindă contur. Dedeman va amenaja și un sens giratoriu la intersecția Șoselei de Rocadă cu Prel. București, proiectul acesta armonizându-se cu proiectul de modernizare a străzii București, pentru care am obținut finanțare europeană prin Programul Operațional Regional de aproape 11 milioane de euro.” Primarul Municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin

În curând, o nouă intersecţie semaforizată în municipiul Călărași!

Modernizarea străzii Grivița prevede și semaforizarea intersecției cu strada Eroilor. Zilele acestea, semafoarele sunt în teste, urmează corelarea lor cu cele din intersecția București-Eroilor. Diagrama de funcționare a celor două semafoare este deja transmisă către Serviciul Poliției Rutiere. Tronsonul Cuza-Vodă-Pompieri al străzii Grivița va fi finalizat (trotuare, instalații electrice, turnare strat asfalt de uzură) în câteva săptămâni! Reamintim călărășenilor faptul că Primăria Municipiului Călărași va semaforiza, cu ajutorul fondurilor europene, alte 17 intersecții din oraș, prin proiectul de management inteligent al traficului, care se ridică la o valoare de circa 3,5 milioane de euro.

concursuri online de 1 iunie

Primăria Municipiului Călărași propune copiilor două concursuri cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Ele vor fi organizate online, situația actuala impunând anumite restricții. Astfel, vă propunem două concursuri, unul de desen și unul de fotografie. Concurs de desen ”Locul preferat din orașul tău” – cu participarea copiilor cu vârstă de până la 12 ani Concurs de fotografie ”Călărași, orașul meu” – cu participarea copiilor cu vârstă de peste 12 ani Pentru ambele concursuri, așteptăm pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Călărași (www.facebook.com/primariacl), prin mesaj privat, un desen/o fotografie cu tema propusă. Fiecărei lucrări i se va atribui un cod. Primele 50 de lucrări înscrise, la fiecare concurs, vor primi un premiu garantat! Toate desenele și fotografiile trimise către noi vor fi publicate pe Facebook pentru ca toată lumea să se bucure de creativitatea copiilor! Startul concursului (primirea desenelor/fotografiilor) îl dăm vineri, 29 mai 2020, ora 10.00, concursul urmând să se încheie duminică, 31 mai, ora 16.00. Nu luăm în considerare, pentru premiere, alte desene/fotografii trimise în afara datelor și intervalelor orare de mai sus. Menționăm faptul că, potrivit propunerii primarului municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, de anulare a tuturor evenimentelor cultural artistice din acest an, toate fondurile destinate acestor activități au fost direcționate cheltuielilor de asistență socială. Premiile concursurilor online organizate de Primăria Călărași cu ocazia Zilei de 1 Iunie au fost achiziționate, înainte de debutul pandemiei, pentru organizarea evenimentului (anulat) Sărbătoarea primăverii. Mai trebuie spus faptul că la ridicarea premiului, părintele trebuie să facă dovada că domiciliază în municipiul Călărași.

MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI CONTINUĂ ATRAGEREA DE FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Primăria Municipiului Călărași a semnat un nou contract de finanțare europeană, în cadrul Axei 4-”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” a Programului Operațional Regional 2014-2020. Este vorba de o valoare a proiectului de 3.631.539,02 lei (aprox. 748.000 Euro), 98% din aceasta fiind finanțare europeană nerambursabilă. Proiectul ”Reducerea emisiilor de CO2 în zona urbană prin construirea unui terminal intermodal de transport în zona de vest (SIDERCA) a Municipiului Călăraşi” are ca scop îmbunătățirea transportului local. Astfel, se vor realiza: Construirea unei clădiri administrative, cu o suprafață de 277,5 mp, care să adăpostească principalele funcțiuni necesare funcționării unui terminal intermodal Construirea a patru peroane Amenajarea unei parcări supraterane pentru 37 de autoturisme, 4 locuri autocare și un rastel pentru biciclete Amenajarea unui spațiu liber adiacent spațiului de parcare, cu zone verzi, alei, mobilier urban Montarea unui sistem IT de control acces proiectat și optimizat special pentru monitorizarea intrărilor și ieșirilor autoturismelor și care să asigure transferul între auto privat și transportul public local, biciclete, mers pe jos. Perioada de implementare a proiectului este de 28 de luni, iar acesta vine în completarea proiectului cu finanțare europeană de aproximativ 11 milioane de euro, ce vizează modernizarea străzilor București și Prel. București și care include realizarea unei sens giratoriu la ieșirea din oraș, în proximitatea viitorului terminal intermodal de la Siderca.

COMUNICAT DE PRESĂ Privind semnarea contractului de servicii de elaborare a documentaţiei tehnico-economice și execuţia de lucrări, în cadrul proiectului ”Reabilitarea termică a Liceului Teoretic Mihai Eminescu Călărași”

Primăria Municipiului Călărași a semnat contractul de servicii de elaborare a documentației tehnico-economice și execuția de lucrări, în cadrul proiectului ”Reabilitarea termică a Liceului Teoretic Mihai Eminescu Călărași”, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea B – Clădiri publice. Contractul are o valoare de 3.255.206,77 lei fără TVA și are o durată de 62 de luni: 2 luni pentru proiectare, 24 luni pentru execuție lucrări și 36 luni garanția lucrărilor. În cadrul proiectului, principala activitate constă în executarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirii principale a Liceului Teoretic Mihai Eminescu, clădire ce are o suprafață construită desfășurată de 3260,74 mp. Îmbunătățirea eficienței termice a clădirii și trecerea acesteia de la un nivel scăzut de eficiență energetică la nivelul ‘nZEB’ se realizează prin trei măsuri de intervenție și anume: -reabilitarea termică a anvelopei clădirii și instalațiilor din subsolul acesteia -asigurarea sălilor de lucru ”curate” și spațiilor îndelung aglomerate cu sisteme de de ventilare cu aer proaspăt tratat prin recuperarea căldurii aerului viciat evacuate -realizarea unei centrale termice geo-solare care să folosească minimum 75% energie regenerabilă

TRATAMENTE AVIO ȘI TERESTRU

În perioada 12.05.2020 – 16.05.2020 se vor efectua tratamente de combatere a căpușelor și țânțarilor (larve și adulți), atât avio, cât și terestru, pe raza municipiului Călărași (zone verzi, mlăștinoase, inundate, lucii de apă, locuri de joacă, parcuri etc). Tratamentul avio se va efectua în intervalul orar 06.00-11.00, iar cel terestru în intervalul orar 22.00-06.00, în funcție de condițiile meteorologice fiind posibilă prelungirea perioadei (fapt ce va fi comunicat ulterior). Substanțele active ale produselor utilizate sunt: cipermetrin, tetrametrin, pyperonil, butoxid, deltametrin și s-metropren, acestea fiind omologate de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Precizăm că tratamentele se vor desfășura în condiții corespunzătoare, pe raza municipiului Călărași, respectând prevederile legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.

MĂSURI PENTRU REDESCHIDEREA ANULUI ȘCOLAR

Primăria Municipiului Călărași a stabilit o serie de măsuri care vor fi întreprinse, cu cheltuieli din bugetul local, în vederea redeschiderii în condiții optime a anului școlar pentru anii terminali, pe data de 2 iunie. 1. 200 de dispersoare pentru dezinfectanți sunt montate în școlile din municipiul Călărași Luni, 4 mai, a început montarea celor 200 de dispersoare (achiziționate de PMC pentru scările de bloc în cadrul unui contract de achiziție publică ce a avut termene mari de livrare a restului de produse, luându-se decizia renunțării la montarea în scările de bloc, aceasta fiind doar o recomandare) în școlile și liceele din municipiul Călărași. Sunt montate câte două dispersoare la fiecare intrare și alte două în exteriorul fiecărei băi. Totodată, funcție de necesități, se va achiziționa și dezinfectant. 2. Achiziția a măști de protecție și termometre Pentru realizarea unui triaj de către asistenții școlari, acolo unde e nevoie, vor fi achiziționate termometre. Mai mult, vor fi achiziționate și măști de protecție pentru profesori și elevi, cel puțin pentru perioada examenelor naționale. 3. Achiziția de dezinfectant pentru sălile de examen În vederea desfășurării examenelor naționale, vom achiziționa, pentru fiecare sală de examen (Evaluare Națională și Bacalaureat), câte un recipient cu dezinfectant. 4. Dezinfecția în interiorul școlilor La finele lunii mai, va fi realizată o dezinfecție cu soluții agreate de Ministerul Sănătății în toate școlile și liceele din municipiul Călărași. 5. Igienizarea tuturor spațiilor exterioare Înainte de redeschiderea anului școlar, vom lua măsuri de igienizare a tuturor spațiilor exterioare școlilor (curți, alei, trotuare etc), prin spălat cu detergent a acestor suprafețe. În toată această perioadă vom ține legătura în permanență cu managerii unităților școlare și cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași în vederea asigurării tuturor necesităților. Contăm pe fiecare manager în a lua cele mai bune măsuri de igienă și dezinfecție în școală, asigurându-i de suportul administrației publice locale. Planul de măsuri va fi actualizat, funcție de necesitățile fiecărei școli. Menționăm faptul că, în următoarea perioadă vom realiza achiziția a 65 de tablete necesare elevilor anilor terminali pentru pregătirea examenelor naționale. 31 de elevi de clasa a VIII-a și 34 elevi de clasa a XII-a din municipiul Călărași nu dispun de astfel de mijloace informatice.

STAŢII AUTOMATIZATE ȘI BICICLETE INTELIGENTE

Primăria Municipiului Călărași a semnat un nou contract finanțat din fonduri europene, proiect ce se adaugă celor 17 aflate deja în implementare, valoarea totală fiind de 37,4 milioane euro. Accesat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4, proiectul ”Sporirea gradului de mobilitate al populației prin introducerea unui sistem integrat de mobilitate urbană alternativă, cu stații inteligente automatizate de biciclete în municipiul Călărași”, semnat joi, 30 aprilie 2020, are o durată de implementare de 24 de luni și o valoare eligibilă de 6.194.443 lei (aproximativ 1,3 milioane euro), co-finanțarea fiind de 2%. 19 locații din întreg municipiul Călărași sunt propuse prin proiect pentru amplasarea stațiilor inteligente automatizate de biciclete și triciclete, toate fiind prevăzute cu stații de andocare independente energetic, cu încărcare unidirecțională și sistem software ce permite accesul prin intermediul dispozitivelor mobile. Pe lângă stațiile automatizate, proiectul presupune și achiziția a 190 biciclete inteligente, 6 triciclete pentru seniori și 6 triciclete pentru persoane cu dizabilități, toate prevăzute cu sistem de protecție antifurt, software cu monitorizare GPS, modul de comunicații mobile GPRS / Wi-Fi precum și modul de comunicații cu terminalele și stațiile de preluare și predare. Tricicletele sunt special adaptate pentru soluții de bike-sharing dedicate persoanelor în vârstă și celor cu dizabilități și dispun de aceeași configurație. Sistemul de ticketing al bicicletelor inteligente va permite folosirea cu rapiditate și ușurință schimbarea modalității de transport și va fi parte integrantă în sistemul de ticketing al transportului public. Prezentul contract este complementar unui nou proiect, aflat în precontractare ce presupune înființarea unei rețele de aproximativ 5 km de piste de biciclete, valoarea lui fiind de 1,1 milioane euro.

Stadiul lucrărilor la reŢeaua de canalizare pluvială și menajeră din Cartierul Măgureni

Investițiile în infrastructura municipiului Călărași merg mai departe, în actualul context epidemiologic. Primăria Municipiului Călărași prezintă stadiul lucrărilor la rețeaua de canalizare pluvială și menajeră din Cartierul Măgureni (PT + execuție), proiect cu o valoare de 6.252.730 lei inclusiv TVA (aproximativ 1,3 milioane euro). Până în prezent s-au executat săpături pe o lungime de 300 ml (din totalul de 2740 ml) pentru canalizarea pluvială, s-au introdus țevile în pământ, s-au montat 9 cămine și s-a turnat beton pe săpăturile efectuate. Rețeaua de canalizare menajeră din cartierul Măgureni este o rețea inedită pentru orașul nostru, pe toată lungimea reţelei centrale de canalizare fiind prevăzute 122 cămine de colectare cu vacuum, care vor asigura colectarea apelor menajere provenite de la cele 334 gospodării, pe o rețea totală de 5322 ml, totul fiind legat la o stație de vacuum. Conform contractului termenul de execuție al investiției este de 20 de luni de la data emiterii ordinului de începere al lucrărilor (11 noiembrie 2019). Facem precizarea că lucrarea nu a fost sistată, executantul lucrării solicitând doar prelungirea termenului de execuție cu 30 de zile, ca urmare a stării de urgență, firma executantă aflându-se în această perioadă în achiziții de materiale, urmând ca din 4 mai să revină în șantier.

Managementul comun al riscului pentru reacţii eficiente ale autorităţilor locale în situaţii de urgenţă

Primăria Municipiului Călărași a recepționat joi, 23 aprilie 2020, echipamentele achiziționate prin fonduri europene, în cadrul proiectului ”Managementul comun al riscului pentru reacții eficiente ale autorităților locale în situații de urgență”, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România - Bulgaria, Municipiul Călărași având ca partener municipalitatea Belene, din Bulgaria. Bugetul total al proiectului este de 987.468,06 Euro, din care bugetul alocat Primăriei Municipiului Călărași este de 487.915,19 Euro. Contribuția din bugetul local a proiectului este de doar 9.758,30 Euro. Au fost achiziționate trei mini-încărcătoare, un încărcător frontal, două utilaje deszăpezire, o vidanjă și o nacelă. Joi, 23 aprilie 2020, au fost recepționate toate echipamentele menționate, cu excepția nacelei, a cărei livrare este întârziată de criza sanitară. Toate echipamentele vor fi operate de către Serviciul Public Pavaje Spații Verzi, din subordinea Primăriei Municipiului Călărași.

Investiţiile continuă la Consiliul Judeţean Călărași

Așa cum am promis montăm instalația de nocturnă pe stadionul ION COMȘA, primul pilon fiind ridicat în cursul zilei de joi, 23 aprilie. “Continuăm investiţiile demarate în 2018 prin montarea instalaţiei de nocturnă la stadionul municipal. Obiectivul propus este acela de a avea o bază sportivă modernă, sigură şi eficientă, care să ridice Călăraşiul la un nivel de infrastructură sportivă, similar cu cel al marilor oraşe” , a declarat Eduard Grama, director- Direcția de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Călăraşi.

Paște Luminat!

Hristos a Înviat!

____________

Asistența socială, prioritate a Primăriei municipiului Călărași

Locuinţele pentru medici au fost recepţionate!

Ieri, 9 aprilie, 12 locuinţe destinate închirierii, pentru tinerii specialiști din domeniul sănătăţii din municipiul Călărași au fost recepționate de ANL și Consiliul Județean Călărași. Locuințele (6 apartamente cu două camere şi 6 apartamente cu 3 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Prelungirea Independenței nr. 5A, cu regim de înălţime St+P+2E (subsol+parter+2 etaje), valoarea investiției fiind de 2.840.861,05 lei. Consiliul Județean Călărași a pus la dispoziție terenul și a finanțat suma necesară branșamentelor la utilitățile locuințelor. Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.

Noul program de transport public local

Primăria Municipiului Călărași aduce la cunoștința călărășenilor noul program de transport public local ce intră în vigoare începând cu data de 26 martie 2020, pe perioada stării de urgență: -între orele 05.00-07.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 07.00-09.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 09.00-15.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 15.00-18.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 18.00-22.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră Operatorul de transport are obligaţia să afişeze în toate staţiile de transport public local, precum şi în interiorul autobuzelor, programul de funcţionare.

Solidaritate

Solidaritatea poate fi cea mai bună cale pentru a face față acestui virus. Cadrele medicale și forțele de ordine au nevoie în permanență de produse de protecție, materialele biocide sunt și ele greu de găsit, iar orice ajutor din partea antreprenorilor călărășeni poate fi o gură de oxigen. Implicarea fiecărei firme poate face diferența între a ne uita pasiv la situație și a putea face efectiv ceva prin orice fel de ajutor, iar aici vorbim fie de implicare financiară, fie prin donații destinate achiziționării echipamentelor de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți și aparatură). Puteți alege ca ajutorul dumneavoastră să se concretizeze în: Donații în conturile ONG-urilor care se ocupă de combaterea răspândirii infecției cu Coronavirus Donații de echipamente de protecție și biocide Donații de alimente neperisabile pentru bătrâni și persoane defavorizate care se află în situații deosebite Donații de medicamente Orice fel de ajutor care poate fi util în actualul context epidemiologic. Primăria Municipiului Călărași vă stă la dispoziție la numărul de telefon 0720 80 00 02, unde puteți suna de luni până vineri, între orele 8.00-16.30, pentru a obține informații referitoare la eventualele donații pe care le puteți face.

Al doilea cort pentru triaj

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Călărași montează cel de-al doilea cort destinat tirajului pacienților în această perioadă.

Noul program de transport public local

Primăria Municipiului Călărași aduce la cunoștința călărășenilor noul program de transport public local ce intră în vigoare începând cu data de 26 martie 2020, pe perioada stării de urgență: -între orele 05.00-07.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 07.00-09.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 09.00-15.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră -între orele 15.00-18.00 se va pleca din capetele de traseu la fiecare 15 minute -între orele 18.00-22.00 se va pleca din capetele de traseu din oră în oră Operatorul de transport are obligaţia să afişeze în toate staţiile de transport public local, precum şi în interiorul autobuzelor, programul de funcţionare.

Consiliul Judeţean Călărași cumpără echipamente pentru Spitalul Judeţean Călărași

4 milioane de lei au fost aprobate astăzi, în ședința de consiliu județean pentru achiziționarea de aparatură medicală de strictă necesitate în această perioadă de criză. DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI CONSILIULUI JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI, VASILE ILIUȚĂ: “Vom cumpăra: 19 aparate de ventilație mecanică, 16 monitoare ATI funcții vitale, 15 injectomate, 2 aparate de ventilație mecanică pentru transport, 1 aspirator mobil de secreții, 10 paturi motorizate de terapie intensivă, 2 infuzomate. Anunț cetățenii că suntem alături de ei și de cadrele medicale din unitățile spitalicești. De aceea, pentru o triere corectă, fără a pune în pericol alți oameni, vom cumpăra un laborator modular- biologie moleculară care va face pe zi peste 450 de teste COVID- 19. Acesta va fi amplasat în fața spitalului, reușind astfel o securizare a medicilor, asistenților și a întregului personal. Rog călărășenii să respecte recomandările Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Călărași, coordonat de domnul prefect Marian Stoica și îi asigur că facem tot ceea ce este nevoie ca județul nostru să fie cât mai puțin afectat.”

STAȚI ACASĂ!

În actuala situație epidemiologică în care ne aflăm, ne dorim protejarea cât mai mare a bătrânilor noștri care fie nu au rude în oraș, fie nu au vecini dispuși să îi ajute. Crucea Roșie Română-filiala Călărași îi ajută cu voluntari, Primăria Municipiului Călărași cu transportul necesar. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă cumpăra cele necesare (alimente, medicamente, produse de igienă) și vă doriți ce ne dorim și noi, adică să #stațiacasă, sunați, între orele 08.00-10.00, la telefonul 0731 322 884. Vă va fi indicat numele voluntarului de Cruce Roșie care se va prezenta la dumneavostră, echipat corespunzător și instruit să vă protejeze. Se vor prioritiza de către acești voluntari nevoile dumneavoastră. Spre exemplu, vor fi prioritari bătrânii care își doresc medicamente, decât cei care au nevoie de doar un singur produs alimentar. Livrările se vor face între orele 10.00-14.00. Doar împreună putem depăși această perioadă grea!

Spitalul, verificat de președintele CONSILIULUI JUDEŢEAN CĂLĂRAȘI

Modernizarea și extinderea spațiilor verzi pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, deci implicit a calității aerului pe care îl respirăm, sunt obiective asumate ale municipalității călărășene, iar acțiunile în vederea atingerii acestor obiective se concretizează în atragerea de fonduri europene pe această linie (modernizarea spațiilor verzi de pe strada București, revitalizarea zonei centrale prin extinderea spațiilor verzi, revitalizarea zonelor verzi adiacente lacului decantor din zona de sud a orașului), în investițiile din parcuri, dar și în refacerea fondului vegetal prin plantări de arbori în fiecare toamnă și primăvară. Pentru primăvara anului 2020, ne-am propus să derulăm cea mai amplă campanie de plantare arbori a ultimilor ani, alături și împreună cu dumneavoastră, călărășenii. Campania ”Verde în oraș” se va desfășura în perioada 14 martie-15 aprilie, în colaborare cu Direcția Silvică Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași, și își propune plantarea a 2.000 de puieți în parcuri, pe spații verzi și aliniamente stradale din municipiul Călărași. Se vor planta salcâmi, stejari roșii, catalpa, cer, plopi albi, iar prima acțiune de plantare este programată pentru sâmbătă, 14 martie, în Parcul Constructorului, unde vor fi plantați 200 de salcâmi. Vom planta arbori în special în zonele în care au fost tăiați copaci în ultimele luni (din cauza pericolului pe care aceștia îl prezentau pentru integritatea persoanelor sau a bunurilor sau a implementării unor proiecte de modernizare trotuare)-strada Mușețelului, Parc Dendrologic, Parc Aurora etc., însă și în zone unde există spațiu verde suficient. Ne bazăm și pe sprijinul călărășenilor care ne pot indica zone unde se pretează a fi plantați arbori și care pot, totodată să îngrijească puieții ce vor fi plantați. Numai împreună cu dumneavoastră, călărășenii, vom face “Verde în oraș”!

TRATAMENT ÎN ALINIAMENT

În perioada 24.03.2020 – 27.03.2020 se vor efectua tratamente în aliniament, în intervalele orare 22:00 – 05:00, pentru combaterea tuturor bolilor și dăunătorilor vegetației de aliniament, gardurilor vii, a pomilor și arbuștilor ornamentali, în funcție de condițiile meteorologice. Substanțele active ale produselor utilizate pentru tratamentele în aliniament sunt: cipermetrin, alfa cipermetrin, lambda-cihalotrin, sulfat de cupru, acestea fiind omologate de Comisia Națională pentru Produse de Protecție a Plantelor. Precizăm că tratamentele se vor desfășura în condiții corespunzătoare, pe raza municipiului Călărași, respectând prevederile legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.

VERDE ÎN ORAȘ

Modernizarea și extinderea spațiilor verzi pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, deci implicit a calității aerului pe care îl respirăm, sunt obiective asumate ale municipalității călărășene, iar acțiunile în vederea atingerii acestor obiective se concretizează în atragerea de fonduri europene pe această linie (modernizarea spațiilor verzi de pe strada București, revitalizarea zonei centrale prin extinderea spațiilor verzi, revitalizarea zonelor verzi adiacente lacului decantor din zona de sud a orașului), în investițiile din parcuri, dar și în refacerea fondului vegetal prin plantări de arbori în fiecare toamnă și primăvară. Pentru primăvara anului 2020, ne-am propus să derulăm cea mai amplă campanie de plantare arbori a ultimilor ani, alături și împreună cu dumneavoastră, călărășenii. Campania ”Verde în oraș” se va desfășura în perioada 14 martie-15 aprilie, în colaborare cu Direcția Silvică Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași, și își propune plantarea a 2.000 de puieți în parcuri, pe spații verzi și aliniamente stradale din municipiul Călărași. Se vor planta salcâmi, stejari roșii, catalpa, cer, plopi albi, iar prima acțiune de plantare este programată pentru sâmbătă, 14 martie, în Parcul Constructorului, unde vor fi plantați 200 de salcâmi. Vom planta arbori în special în zonele în care au fost tăiați copaci în ultimele luni (din cauza pericolului pe care aceștia îl prezentau pentru integritatea persoanelor sau a bunurilor sau a implementării unor proiecte de modernizare trotuare)-strada Mușețelului, Parc Dendrologic, Parc Aurora etc., însă și în zone unde există spațiu verde suficient. Ne bazăm și pe sprijinul călărășenilor care ne pot indica zone unde se pretează a fi plantați arbori și care pot, totodată să îngrijească puieții ce vor fi plantați. Numai împreună cu dumneavoastră, călărășenii, vom face “Verde în oraș”!

ANUNT DE PRESĂ

Primarul Daniel Ștefan Drăgulin, în calitatea sa de președinte, a convocat marți, 10 martie 2020, o ședință extraordinară a Comandamentului Local pentru Situații de Urgență, pentru luarea unor măsuri de protecție a populației în vederea preîntâmpinării și limitării efectelor infectărilor cu noul coronavirus. În urma discuțiilor și a propunerilor membrilor CLSU, s-a aprobat, în unanimitate, o serie de măsuri, printre care enumerăm: - Dezinfecția periodică a locurilor de joacă pentru copii din parcurile municipiului Călărași - Închiderea în perioada 11-22 martie inclusiv, cu posibilitatea prelungirii în funcție de evoluția epidemiologică, a Centrului de zi pentru persoane cu handicap, Creşei, Centrului comunitar ,,Oborul nou” - Efectuarea dezinfecției în cele trei unități menționate, subordonate Direcției de Asistență Socială, dar și în toate școlile și grădinițele din municipiul Călărași - Verificarea modului de aplicare al măsurilor preventive la operatorul de Transport Public Local, magazine, supermarketuri, piețe şi instituțiile publice care lucrează cu publicul, măsuri dispuse de CNSSU în ședința din 9 martie, de către Corpul de control al Poliției Locale împreună cu asistenții medicali din subordinea Direcției de Asistență Socială - Obligativitatea luării măsurilor de dezinfecție periodică în taximetre și locuri de joacă închise (private)

ANUNT DE PRESĂ

Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că prestatorul serviciului de dezinsecție-dezinfecție-deratizare va executa în perioada 9-12 martie 2020, tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public, în intervalul orar 8,00-12,00 / 13,00-17,00. Activitățile de deratizare se vor efectua pe domeniul public al municipiului Călărași, parcuri, spații verzi, aliniamente stradale, adăposturi de protecție civilă, cimitire, cămine aferente rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, platforme de gunoi special amenajate. Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, în caz contrar poate fi prelungită perioada. Substanțele active ale produselor utilizate sunt: bromadiolone și brodifacoum, acestea fiind avizate de Ministerul Sănătății prin Comisia Națională pentru Produse Biocide. Se recomandă populației să se evite circulația în preajma locației unde se face tratament în perioada de timp și intervalul orar menționat. Măsuri de prim ajutor: -în caz de ingerare, antidotul este vitamina K și K1 (medicamentul trebuie administrat intravenos, numai dacă apar alterări ale activității protrombinice și nu preventiv);-în caz de contact cu pielea: spălați imediat zona afectată cu multă apă și săpun. În baza acordului cadru încheiat, după etapa de deratizare, în perioada următoare vor fi stabilite și efectuate tratamentele de delarvare și dezinsecție.

Schimbare la nivel înalt, la CpDR Sud Muntenia

Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că prestatorul serviciului de dezinsecție-dezinfecție-deratizare va executa în perioada 9-12 martie 2020, tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public, în intervalul orar 8,00-12,00 / 13,00-17,00. Activitățile de deratizare se vor efectua pe domeniul public al municipiului Călărași, parcuri, spații verzi, aliniamente stradale, adăposturi de protecție civilă, cimitire, cămine aferente rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, platforme de gunoi special amenajate. Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, în caz contrar poate fi prelungită perioada. Substanțele active ale produselor utilizate sunt: bromadiolone și brodifacoum, acestea fiind avizate de Ministerul Sănătății prin Comisia Națională pentru Produse Biocide. Se recomandă populației să se evite circulația în preajma locației unde se face tratament în perioada de timp și intervalul orar menționat. Măsuri de prim ajutor: -în caz de ingerare, antidotul este vitamina K și K1 (medicamentul trebuie administrat intravenos, numai dacă apar alterări ale activității protrombinice și nu preventiv);-în caz de contact cu pielea: spălați imediat zona afectată cu multă apă și săpun. În baza acordului cadru încheiat, după etapa de deratizare, în perioada următoare vor fi stabilite și efectuate tratamentele de delarvare și dezinsecție.