Poți răspândi COVID-19 chiar și la câteva zile după vindecare, așa că #staiacasa

 

Unele dintre victimele îmbolnăvirii cu noul coronavirus care au prezentat simptome ușoare și medii ca intensitate pot răspândi infecția chiar și la un interval de 8 zile după ce simptomele dispar complet, sugerează un studiu recent. Chiar dacă informațiile sunt relevate de un studiu de amploare mică, acestea evidențiazp un aspect extrem de important: chiar dacă simți efectiv că te-ai vindecat de COVID-19, sunt foarte mari șanse să fii în continuare contagios, așa că #staiacasa.

Studiul, publicat în Jurnalul American pentru Medicina Respiratorie și de Terapie Intensivă de către o echipă de cercetători chinezi, a fost realizat pe 16 pacienți infectați cu COVID-19 care au fost tratați în perioada 28 ianuarie – 9 februarie a acestui an într-un spital din Beijing, fiind apoi externați. Cercetătorii au constatat că perioada de incubare a fost de 5 zile în toate cazurile, cu excepția unuia, iar perioada de manifestare a bolii a durat 8 zile. Pacienții au mai „păstrat” virusul pentru o perioadă medie de 2,5 zile după ameliorarea stării generale, deși la unii dintre ei contagiozitatea s-a întins până la 8 zile după vindecare.

Prezența virusului după ameliorarea stării generale sugerează că pacienții sunt încă contagioși, într-un anumit grad, pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 8 zile de la vindecare. Deși nu e clar cât de puternic este nivelul de contagiozitate, riscul este încă prezent.

„Cel mai important aspect al descoperirii este acela că jumătate din pacienți au relevat prezența virusului și după s-a dat o rezoluție medicală definitivă în cazul lor. În cazul manifestărilor mai agresive ale simptomelor bolii, perioada de prezență a virusului după ameliorarea stării generale ar putea fi chiar mai mare” – a afirmat Dr. Lokesh Sharma, de la Școala Medicală Yale, co-autor al studiului.

Toți pacienții participanți la studiu au avut simptome ușoare și medii ca intensitate, așa încât este neclar în ce măsură această descoperire se aplică în cazul celor cu manifestări mai severe ale bolii sau cu sistemul imunitar mai afectat. În orice caz, studiul reiterează necesitatea pacienților declarați vindecați de COVID-19 de a rămâne izolați mai mult timp după dispariția simptomelor.

„Pacienții cu COVID-19 pot fi contagioși chiar și după recuperarea lor simptomatică, așa încât ei trebuie tratați în același mod ca și persoanele asimptomatice sau cele cu simptome active” au adăugat autorii studiului într-un mesaj transmis comunității medicale internaționale.

Acest mesaj se păstrează în liniile generale ale mesajelor anterioare pe acest subiect, venite de la entități precum Centrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ambele sugerând ca persoanele care constată apariția primelor simptome ale COVID-19 să intre imediat în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Unii ar putea considera perioada de 14 zile exagerată, dar această perioadă este de importanță crucială pentru a asigura întreruperea lanțului de contaminare, îndiferent de intensitatea simptomelor pe care le prezintă pacientul. Așa cum arată și acest studiu, persoana contaminată prezintă risc de contaciune chiar și la o săptămână după dispariția simptomelor.

Așadar, chiar dacă te simți bine, îi poți pune pe alții în situație de risc de contaminare dacă părăsești locuința.

red. Cristian Laurențiu DUMITRU

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *