Este oficial momentul să renunțăm la sintagma „distanțare socială”

 

Organizația Mondială a Sănătății militează oficial pentru renunțarea la sintagma „distanțare socială” și recomandă înlocuirea acesteia cu termenul de „distanțare fizică”, potrivit Reuters.

Demersul vine în contextul pandemiei de COVID-19, aflată în plină expansiune în lume, și aduce lămuriri în sensul că izolarea la domiciliu nu trebuie să însemne întreruperea legăturilor sociale cu familia și prietenii ci, mai degrabă, păstrarea unei distanțe fizice care să împiedice răspândirea bolii.

Ideea acestei expresii s-a conturat în discursul reprezentantei statului Massachusetts din Congresul american, Ayanna Pressley: „Aș atrage atenția că ce facem noi acum este să ne distanțăm fizic, nu social. Creăm  distanțe fizice între noi pentru a limita răspândirea virusului. În același efort, ar trebui să ne menținem legăturile sociale, simțul comunității și rațiunea scopului pe care ni l-am propus”.

Jamil Zaki, profesor de psihologie la Universitatea Stanford, este de asemenea de părere că ar trebui să renunțăm la expresia  „distanțare socială”:  „Cred că trebuie să începem prin a reformula ce facem acum. Ar trebui să ne gândim la ceea ce facem acum ca fiind distanțare fizică pentru a scoate în evidență faptul că putem rămâne conectați social chiar și atunci când suntem separați fizic. Distanțarea socială este vitală pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus, dar ea determină poziționarea oamenilor împotriva nevoii lor fundamentale de interacțiune cu semenii. În mod ironic, aceleași tehnologii pe care le învinuim adesea pentru distrugerea relațiilor noastre sociale ar putea fi marea noastră șansă de a rămâne împreună în aceste vremuri”

trad. Cristian Laurențiu DUMITRU

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *