Numărul oamenilor izolați azi la domiciliu îl depășește pe acela al oamenilor care populau planeta în vremea Celui de-al Doilea Război Mondial

 

Într-un singur anunț făcut marți, 24 martie, Primul Ministru indian, Narendra Modi, aproape că a dublat numărul persoanelor izolate la domiciliu pe planetă, în încercarea de a încetini răspândirea contaminării cu noul coronavirus. Ordinul strict al oficialului indian ce impune restricția de circulație liberă asupra a 1,3 miliarde de oameni urcă totalul celor izolați al domiciliu la numărul amețitor de mare de 2,6 miliarde – o treime din populația planetei, conform Agenției France Press. Acest număr este mai mare decât cel al oamenilor care trăiau pe planetă în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Până la redactarea acestui articol fuseseră raportați ca infectați 425.000 de oameni și fuseseră înregistrate 18.900 de decese, însă situația se modifică dramatic de la o oră la alta, iar mulți dintre cei infectați ajung să nu fie diagnosticați. Acuratețea raportării infectărilor variază masiv de la o țată la alta din cauza complicațiilor politice și a politicilor publice privind testarea în masă. Dincolo de aceste statistici reci însă, în ce privește viața de zi cu zi, devine, în acest moment foarte dificil de cuantificat nivelul impactului acestei pandemii de COVID-19 asupra populației lumii de la momentul primei îmbolnăviri, la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.

Guvernele naționale au instituit forme diferite ale măsurilor de restricționare a liberei circulații a oamenilor, afectțnd domenii variate precum transporturile, activitățile comerciale, evenimentele sociale și, în foarte multe cazuri, posibilitatea de a părăsi domiciliul. „Izolarea la domiciliu” nu este un termen tehnic, dar a început să fie folosit la scară largă pentru a descrie stări care merg de la carantina obligatorie până la recomandarea de limitare a ieșirilor din casă în funcție de necesități, după cum spune Lisa Wiley, profesor la Facultatea de Drept din Washington.

Numărul oamenilor afectați de pandemia în plină desfășurare este copleșitor în comparație cu datele altor evenimente ce au avut loc la scară planetară. Cele două conflagrații mondiale au presupus participarea a aproximativ 135 de milioane de oameni în total, conform Enciclopediei Britannica. În 1940, populația globului număra 2,3 miliarde de oameni, număr mai mic decât al celor izolați la domiciliu azi.

Alte evenimente de masă, precum migrațiile par, de asemenea, modeste, în comparație cu pandemia de COVID-19. Numărul combinat estimat al celor mai mari migrații petrecute anual în lume – Anul Nou Chinezesc, Prayagraj Kumbh Mela în India, Ziua Recunoștinței în Statele Unite ale Americiiși pelerinajul din lumea islamică – însumează 690,5 milioane de persoane, conform site-ului statista.com. Aceste statistici erau valabile, evident, înainte de anularea festivităților prilejuite de Anul Nou Chinezesc 2020 și a altor evenimente publice din alte părți ale lumii tocmai din cauza pandemiei.

Singurul eveniment al cărei scară se compară cu ceea ce se întâmplă acum pe planetă a fost Pandemia de Gripă Spaniolă din 1918-1919. Deși situația este foarte diferită din punct de vedere epidemiologic, există totuși un punct comun al celor două evenimente: afectarea întregii populații a Terrei. Gripa Spaniolă a afectat la acea vreme o treime din populație la nivel planetar, adică aproximativ 500 de milioane de oameni. Diferența este că populația afectată astăzi de izolarea generală la domiciliu nu este, cel puțin la acest moment, infectată.

trad. Cristian Laurențiu DUMITRU

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *